Image module

Η επίσκεψη στο χωριό Όλυμπος ή Έλυμπος, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, αποτελεί μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία. Εδώ ο αδηφάγος χρόνος δεν άγγιξε τίποτα. Αιώνες τώρα έχει σεβαστεί αυτή την απίστευτη ομορφιά του τόπου και τα ανεπανάληπτα δημιουργήματα της νησιώτικης αρχιτεκτονικής, που έχουν μετατρέψει το χωριό σε ένα ζωντανό λαογραφικό μουσείο.

Η Όλυμπος βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του νησιού. Το χωριό είναι κτισμένο σε μια ορεινή και απομακρυσμένη τοποθεσία. Έτσι, λόγω της γεωγραφικής του θέσης και της απομόνωσής του από τα υπόλοιπα χωριά του νησιού, οι κάτοικοι της Ολύμπου διατήρησαν ανόθευτη, τόσο τη φυσιογνωμία του χωριού τους, όσο και τις παραδόσεις τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ακόμη και σήμερα, οι περισσότεροι από τους κατοίκους ντύνονται με τις τοπικές ενδυμασίες τους και μιλάνε την τοπική τους διάλεκτο – αρκετά δυσνόητη για τους επισκέπτες της περιοχής – η οποία διατηρεί πολλά δωρικά στοιχεία.

Το χωριό αυτό ιδρύθηκε πριν από πέντε περίπου αιώνες, όταν ένα ισχυρός σεισμός κατέστρεψε την παραλιακή πόλη Βρυκούντα.
Για την ιστορία αναφέρουμε, ότι η Βρυκούντα άκμασε την κλασική εποχή και υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες πόλεις της Καρπάθου.
Τα τελευταία χρόνια, το χωριό επισκέπτονται ολοένα και περισσότεροι τουρίστες, Έλληνες και αλλοδαποί, οι οποίοι γοητευμένοι από τη μοναδικότητά του, σπεύδουν να το γνωρίσουν, να περπατήσουν στα σοκάκια του, να μιλήσουν με τους φιλόξενους κατοίκους και να ζήσουν για λίγο στη μυστηριώδη ατμόσφαιρα που αποπνέει αυτός ο ξεχωριστός τόπος.

Εκτός από τα παλιά καλοδιατηρημένα σπίτια, θα σας εντυπωσιάσουν οι γραφικοί πέτρινοι ανεμόμυλοι και οι παλιές εκκλησίες, όπως, της Παναγίας που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, του Αγίου Ονούφριου και της Παναγίας της Χρυσοβαλάντου.

Επιπλέον μπορείτε να επισκεφτείτε το Μουσείο του Λαϊκού καλλιτέχνη Βασιλείου Χατζηβασίλη, αλλά και την τοποθεσία της Αρχαίας Βρυκούς, όπου σώζονται τα ερείπια του 4ου αιώνα.

Δύο χιλιόμετρα από την Ολυμπο βρίσκεται η Αυλώνα, ο πιο παραδοσιακός αγροτικός οικισμός της Ελλάδος. Εδώ θα γυρίσετε το χρόνο πίσω… Θα δείτε πως ζούσαν και πώς δούλευαν τη γη οι αγρότες της Καρπάθου.

Χάρτης