Image module
Image module
Χάρτης Google

Η Κάρπαθος βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του Νομού Δωδεκανήσου μεταξύ Ρόδου και Κρήτης και είναι το δεύτερο σε έκταση νησί του Νομού.

Η έκταση της, μαζί με τις γύρω νησίδες, είναι 324,7 τ.χλμ. Στο βόρειο άκρο του νησιού υπάρχει η νησίδα Σαρία που έχει έκταση 21 τ.χλμ και χωρίζεται από την Κάρπαθο με ένα στενό πλάτους μόνο 100 μέτρων.

Βρίσκεται ανάμεσα στη Κρήτη και Ρόδο, στο Καρπάθιο πέλαγος, που πήρε το όνομά του απ’ αυτήν από την αρχαιότητα ακόμα. Απέχει 72 ναυτικά μίλια από τη Ρόδο και 242 ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Πειραιά.

Η Κάρπαθος ανήκει στη νησιωτική περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και κατέχει σημαντική στρατηγική σημασία λόγω θέσης, ευρισκόμενο στο νοτιότερο άκρο του Νομού Δωδεκανήσου. Αποτελεί την έδρα και το κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου – Κάσου, αφού φιλοξενεί το σύνολο των δημοσίων υπηρεσιών, και σχεδόν το σύνολο της εμπορικής δραστηριότητας της περιφερειακής ενότητας.

Η γεωγραφική θέση του νησιού είναι σημαντική, διότι αποτελεί βασικό κρίκο της νησιώτικης γέφυρας που ενώνει την Κρήτη με τη Μικρασία και με τη μακρόστενη κορμοστασιά της δεσπόζει στις νοτιοανατολικές πύλες του Αιγαίου.

Γεωμορφολογικά, η Κάρπαθος, μαζί με το νησάκι Σαρία που της ανήκει γεωπολιτικά, είναι από τα πιο προικισμένα ελληνικά νησιά.

Ασβεστολιθικά πετρώματα αποτελούν το στρωματογραφικό της πυρήνα και καθορίζουν το μορφολογικό της χαρακτήρα. Σε μερικές περιοχές, αναπτύσσονται πάνω από τους ασβεστόλιθους στρώματα φλύσχη, καθώς και νεότερα στρώματα γύψου, τραβερτίνου, κροκαλο-λατυτοπάγων και συγχρόνων αποθέσεων.

Η ποικιλία και η χρωματική μαγεία του φυσικού τοπίου της Καρπάθου είναι μοναδική.

Οι εναλλαγές και οι αντιθέσεις είναι τόσο συχνές και απρόσμενες, που δεν αφήνουν περιθώρια για μονοτονία και πλήξη.

Βουνά ψηλά (Λάστος 1215 μ. υψόμετρο, το ψηλότερο στα Δωδεκάνησα) και κακοτράχαλα, που οι κορφές τους κάποτε-κάποτε εμφανίζονται χιονισμένες. Στις βουνοπλαγιές μπορεί κανείς να δει απόκρημνες χαράδρες και δαιδαλώδεις χειμάρρους, βαθιές σπηλιές προικισμένες με τη θελκτική πολυχρωμία σταλακτιτών, κοιλάδες καταπράσινες και πηγές με κρυστάλλινα νερά που κελαρίζουν μελωδικά, σκορπίζοντας απλόχερα τη δροσιά τους.

“Το δεύτερο παράδεισο οι Καρπαθιές τον έχουν από ‘χουν τα βασιλικά και τα νερά που τρέχουν” 

 Ακόμα, πευκόφυτες πλαγιές που κατεβαίνουν ως τη θάλασσα, εκεί που τ’ ασπρογάλαζο κύμα φυλάει νωχελικά τις χρυσές αμμουδιές του νησιού. Οι τελευταίες είναι ότι καλύτερο έχει να προσφέρει η Κάρπαθος: Υπήνεμες, καθαρές, παρθένες οι πιο πολλές, γεμάτες υποσχέσεις:

“Πάνω στη Λάστο θ’ ανεβώ, στην πιο ψηλή τη ράχη, να βλέπω τ’ ακρογιάλια σου π’ άλλο νησί δεν τα ‘χει”. 

 Ποικιλία, αντίθεση και αρμονία γραμμών, όγκων και χρωμάτων συνθέτουν την απαράμιλλη γοητεία της Καρπάθου, αναδεικνύοντάς την ως ένα από τα πιο όμορφα νησιά της Ελλάδας.