Η Κάρπαθος, προσφέρεται για μία μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού με κυριότερες από αυτές τις:

Καταδύσεις

Με συναρπαστικό βυθό και καθαρά νερά οι θάλασσες της Καρπάθου είναι ιδανικές για καταδύσεις.

Ιστιοσανίδα (Windsurfing)

Το θαλάσσιο άθλημα windsurfing άρχισε στην Κάρπαθο στα μέσα της δεκαετίας του ΄80. Στην Κάρπαθο έχουν πραγματοποιηθεί και διεθνείς αγώνες. Η Κάρπαθος θεωρείται ο παράδεισος των σέρφερ. Ο αέρας της Καρπάθου σε συνδυασμό με τις μοναδικές παραλίες προσφέρει απίστευτες εμπειρίες, τόσο σε αρχάριους, όσο και σε έμπειρους λάτρεις του.

Περιπατητικός Τουρισμός (ορεινή πεζοπορία)

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να γνωρίσει κανείς την περιοχή και τις ομορφιές της Καρπάθου, είναι πεζοπορώντας. Η Κάρπαθος διαθέτει ένα καλά αναπτυγμένο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών (μονοπάτια), μέσω των οποίων μπορεί κανείς να γνωρίσει όλα τα αξιοθέατα σημεία της περιοχής. Από αυτά  60 περίπου μονοπάτια είναι χαρτογραφημένα και ηλεκτρονικά, για όποιον θελήσει να ενημερωθεί ενδελεχώς.

Βοτανολογικός Τουρισμός

Με περισσότερα από εκατό σπάνια και ενδημικά φυτικά είδη, η Κάρπαθος αποτελεί μοναδικό προορισμό για τους λάτρεις της φύσης, για τους «κυνηγούς» των σπάνιων και ενδημικών λουλουδιών, αλλά και για όσους θέλουν να δοκιμάσουν, να παρατηρήσουν και να φωτογραφίσουν κάτι φρέσκο και διαφορετικό.

Ορνιθοτουρισμός

Η Κάρπαθος προσφέρεται για ορνιθοτουρισμό, καθώς αποτελεί τον τελευταίο προορισμό των αποδημητικών πτηνών, πριν αυτά πετάξουν για την Αφρική. Πρόκειται για μία πραγματική «όαση ανεφοδιασμού» για τα διερχόμενα μεταναστευτικά πουλιά κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής.  Είναι ένας εξαιρετικός τόπος για παρατήρηση πουλιών και διαθέτει εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να την καταστήσουν έναν σημαντικό ορνιθοτουριστικό προορισμό.

Ποδηλασία βουνού (mountain bike)

Οι επισκέπτες του νησιού μπορούν να νοικιάσουν ποδήλατα και, μέσα από ασφαλείς διαδρομές, να ανακαλύψουν τα μοναδικά τοπία της Καρπάθου, γεμάτα ελιές, πεύκα και θάλασσα. Με την κάθε στροφή που θα πάρουν στο νησί, θα αντικρίζουν και μία νέα εκπληκτική θέα, ενώ οι χωματόδρομοι του μπορούν να ικανοποιήσουν όλους τους λάτρεις της ποδηλασίας τύπου cross-country.

Αναρρίχηση

Το νησί διαθέτει περίπου 100 αναρριχητικές διαδρομές και στόχος είναι μέσα στην επόμενη διετία να ξεπεράσουν τις 400. Τα σημαντικότερα πεδία αναρρίχησης βρίσκονται στις περιοχές Κυρά Παναγιά,  Απέλλα και Άδεια.