Στο νησί κυριαρχεί η φρυγανώδης βλάστηση με κύρια είδη τις λαδανιές, τις αφάνες, τις εφέδρες, τις λεβάντες, τα ρείκια, τα κρίταμα, την κάπαρη, τη ρίγανη, το δενδρολίβανο, το θυμάρι, το φασκόμηλο, τους στύρακες, τα θρούμπια και τις γαλατσίδες.

Τα δέντρα που συναντώνται είναι τα θαλασσόκεδρα, τα θαμνοκυπάρισσα, τα πουρνάρια, οι αριές, τα φυλλίκια, τα σκίνα, οι κοκκορεβυθιές, οι αγριελιές, οι χαρουπιές, οι κουμαριές, οι γκορτσιές, οι κράταιγοι, οι πικραμυγδαλιές και τα αρμυρίκια.

Στα κεντρικά και στα βόρεια αναπτύσσονται πλούσια δάση τραχείας πεύκης, τα οποία παλαιότερα κάλυπταν σχεδόν όλο το νησί, ενώ κοντά στα ρέματα υπάρχουν πλατάνια, σφενδάμια, πικροδάφνες και λυγαριές.

Είναι σημαντικό ότι σε λίγες περιοχές του νησιού υπάρχουν συστάδες από φοίνικες του Θεοφράστου.

Σε ολόκληρη την Κάρπαθο έχουν καταγραφεί 923 είδη φυτών, από τα οποία 66 είναι ενδημικά της Ελλάδας, 28 είναι ενδημικά της Κρήτης, έντεκα είναι ενδημικά του συμπλέγματος Κάσου-Καρπάθου και εννέα είναι ενδημικά της Καρπάθου-Σαρίας.

Τα πιο σημαντικά είδη που είναι ενδημικά του νησιού ή στην Ελλάδα απαντώνται μόνο εδώ είναι οι σιληνές, το αγριογαρύφαλλο, οι καμπανούλες, το αμάραντο, η παιώνια, η φτέρη, τα αγριόσκορδα, η ίριδα, ενώ άλλα σημαντικά είδη είναι οι κρόκοι, η βιόλα, το κολχικό και η ορχιδέα.

Πηγή: http://www.naturagraeca.com

Gallery Wordpress