Το νησί είναι σημαντικό για την ορνιθοπανίδα, καθώς βρίσκεται πάνω σε μια μεγάλη μεταναστευτική οδό.

Από τα αρπακτικά εδώ ζουν σπιζαετοί, μαυροπετρίτες, αετογερακίνες, γερακίνες, πετρίτες, χρυσογέρακα, κιρκινέζια και βραχοκιρκίνεζα.

Στα φρύγανα απαντάται ακόμα η νησιώτικη πέρδικα, συχνή είναι η παρουσία του κόρακα και της κοκκινοκαλιακούδας στα βουνά, ενώ στον υγρότοπο του Τριστόμου σταθμεύουν πολλά παρυδάτια.

Σημαντική είναι η περιοχή για τα θαλασσοπούλια, όπως ο σπάνιος αιγαιόγλαρος, ο θαλασσοκόρακας, ο αρτέμης και ο μύχος.

Άλλα πουλιά του νησιού είναι το τρυγόνι, το αγριοπερίστερο, η τυτώ, η κουκουβάγια, ο γκιώνης, το γιδοβύζι, η δεντροκελάδα, ο κορυδαλλός, η σταχτάρα, η ωχροσταχτάρα, ο σπάνιος αμμοπετρόκλης, ο σταχτοπετρόκλης, η ασπροκωλίνα, ο γαλαζοκότσυφας, ο μαυρολαίμης, ο μαυροτσιροβάκος, ο αιγαιοτσιροβάκος, η ωχροστριτσίδα, ο αετομάχος, ο κοκκινοκεφαλάς, ο συκοφάγος, η καρδερίνα, ο φλώρος, το φανέτο, το φρυγανοτσίχλονο, ο αμπελουργός και ο τσιφτάς.

Η Κάρπαθος κατέχει ξεχωριστή θέση σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας δύο ενδημικών αμφίβιων που απαντώνται αποκλειστικά εδώ.

Η κοχυλίνα είναι μια σαλαμάνδρα που ζει στη Βόρεια Κάρπαθο και ο βάτραχος της Καρπάθου είναι ένας μικρός βάτραχος των ρεμάτων. Και τα δύο είδη βρίσκονται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Σπονδυλόζωων της Ελλάδας και προστατεύονται αυστηρά με διεθνείς νόμους.

Η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει τον ενδημικό κυρτοδάκτυλο, τον αβλέφαρο, το λιακόνι, το σαμιαμίδι, τον οφίσωπα, τον μαύρο εφιό, το θαμνόφιδο, το αγιόφιδο και το νερόφιδο, ενώ συχνή στις θάλασσες είναι η παρουσία της χελώνας καρέτα.

Από τα θηλαστικά στην Κάρπαθο υπάρχει μία αδιαφιλονίκητη πρωταγωνίστρια, η μεσογειακή φώκια.

Από τα υπόλοιπα θηλαστικά εδώ ζουν μόνο σκαντζόχοιροι, λαγοί, αγριοκούνελα, κάποια είδη μικρών ποντικών και νυχτερίδες, όπως ο ρινόλοφος, η πυρρομυωτίδα, η βουνονυχτερίδα, η νανονυχτερίδα και ο νυχτονόμος.

Στο νησί ζουν και πολλά σπάνια και ενδημικά ασπόνδυλα, όπως ο χερσαίος κάβουρας, οι γρύλοι, η ακρίδα, η πεταλούδα, ο τζίτζικας, τα ισόποδα, το κολεόπτερο και τα σαλιγκάρια.

Στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Κάρπαθο υπάρχουν μεγάλες περιοχές με λιβάδια ποσειδωνίας, ενώ ο βυθός κρατάει ακόμα και παρά την υπεραλίευση τους καλούς αριθμούς από αστακούς.

Πηγή: http://www.naturagraeca.com

Gallery Wordpress