Image module

Οι Μενετές είναι tο μεγαλύτερο χωριό της Καρπάθου σε απόσταση 8 χλμ. από την πόλη της Καρπάθου.

Μαζί με τους συγκροτημένους οικισμούς Κήπος Αφιάρτη, Άη-Γιάννης Αφιάρτη και Λακκί, τα μετόχια Σταυρί, Σκοπή, Εξίλες, Κριθαρές και Βρουτσάς και τους παραθεριστικούς οικισμούς Αμμοωπή και Αφιάρτης, αποτελούν την Τοπική Κοινότητα Μενετών του Δήμου Καρπάθου, που ανήκει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Το χωριό είναι χτισμένο στα νότια του νησιού σε υψόμετρο 315 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στη βορινή πλαγιά του όρους Προφήτης Ηλίας. Συγκροτείται από 450 σπίτια κτισμένα το ένα κοντά στο άλλο, τα περισσότερα σε νησιώτικο, νεοκλασικό ρυθμό και έχει 662 μόνιμους κατοίκους (κατά την απογραφή του 2011).

Χαρακτηριστικό του χωριού η μεγάλη εκκλησία της Παναγιάς, με το σκαλιστό , μοναδικό της ξύλινο τέμπλο, κτισμένη πάνω στον εντυπωσιακό Ιερό Βράχο. Από την αυλή της εκκλησίας βλέπεις μπροστά σου όλο το χωριό και από κεί ψηλά έχεις μοναδική θέα προς την πρωτεύουσα της Καρπάθου, τα Πηγάδια.

Στους σκοτεινούς αιώνες των ξένων επιδρομών, οι Μενετές υπήρξαν προπύργιο αντίστασης εναντίον κάθε κατακτητή, οι δε κάτοικοί τους ήταν πάντα πρωτοπόροι στους απελευθερωτικούς αγώνες κι αποτέλεσαν σύμβολο πατριωτισμού κι ελευθεροφροσύνης.

Οι κάτοικοι των Μενετών ήταν οι πρώτοι από τους Αιγαιοπελαγίτες που πήραν την πρωτοβουλία να συγκαλέσουν το 1912 στην Αθήνα Παναιγαιοπολιτική σύσκεψη για την τύχη των νησιών του Αιγαίου. Ανήκαν, επίσης, στους πρωτοπόρους της ίδρυσης του Εργατικού Κέντρου Αθηνών, με επικεφαλής τον Αντώνη Σκορδαρά. Με την κήρυξη του πολέμου από την Ιταλία στην Ελλάδα το 1940, οι Δωδεκανήσιοι της Αθήνας συγκρότησαν ένα σύνταγμα εθελοντών, στο οποίο οι Μενεδιάτες της Αττικής είχαν πολυπληθή συμμετοχή.

Λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται το εκκλησάκι του Άγιου Μάμμα, ένα εκκλησάκι με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τοιχογραφίες που χρονολογούνται από το 1300. Στις Μενετές στεγάζεται επίσης το Λαογραφικό Μουσείο του νησιού, με συλλογές από αρχαιολογικά ευρήματα, αγγεία, γεωργικά εργαλεία και γλυπτά. Στην κορυφή εντυπωσιακά στέκεται το εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα.

Χάρτης