Στα Πηγάδια Καρπάθου, σε περίοπτη θέση, βρίσκεται το συγκρότημα των τριών κτιρίων του Επαρχείου Καρπάθου. Πρόκειται για χαρακτηριστικά κτίρια της εποχής της Ιταλοκρατίας, που χτίστηκαν κατά τη χρονική περίοδο 1926-36.

Η στέγη τους είναι επίπεδη και είναι φτιαγμένα με την μικτή κατασκευή των Ιταλών (λιθοδομή με οριζόντια και κατακόρυφα στοιχεία, από ελαφρά οπλισμένο σκυρόδεμα).

Αποτελούσαν το Ιταλικό Διοικητήριο και παρόμοια είχαν χτίσει οι Ιταλοί σε κάθε νησί της Δωδεκανήσου για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Στον ελεύθερό τους χώρο, οι Ιταλοί είχαν μαζέψει όλα τα διάσπαρτα αρχαιολογικά ευρήματα του νησιού και είχαν φτιάξει έναν υποτυπώδες αρχαιολογικό πάρκο, με βωμούς και επιτύμβιες στήλες.

Σήμερα ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Ανήκουν στην κατηγορία κτιρίων με χαρακτηριστικά «Διεθνούς Στυλ» και ορισμένα στοιχεία ανατολίτικου εκλεκτικισμού.

Πρόκειται για μία σύνθεση τριών κτιρίων, τοποθετημένων σε σχήμα Π, που έτσι σχηματίζουν και οριοθετούν την πλατεία Αλεξάνδρου Παπάγου. Το κεντρικό κτίριο είναι ψηλότερο (έως 4 ορόφους), δεσπόζοντας έτσι με τον όγκο του και τη μορφολογία του. Τα άλλα δύο, με τον όγκο τους (έως 2 ορόφους) και τη μορφολογία τους (πέργκολες στον όροφο) πλαισιώνουν το κεντρικό, χωρίς να το ανταγωνίζονται.

Και τα τρία συνδέονται μεταξύ τους με ημιυπαίθριους χώρους και καμάρες, σχηματίζοντας έτσι ένα σύνολο που αγκαλιάζει την πλατεία. Ένα σύνολο σχεδιασμένο με πολύ «δυνατή» κάτοψη και μορφολογία, που αφήνει κενό για το φως, τον αέρα και τη θέα. Παρατηρώντας το συγκρότημα από την πλατεία, διακρίνεται η συμμετρία και ο τονισμός του κεντρικού του άξονα, του ψηλότερου σημείου του κτιρίου, με το ρολόι και τον ιστό της σημαίας.

Το συγκρότημα χαρακτηρίσθηκε ως ιστορικό διατηρητέο το 1997, διότι πρόκειται για αξιόλογα κτίρια της εποχής της Ιταλοκρατίας στα Δωδεκάνησα και είναι σημαντικά για τη μελέτη της αρχιτεκτονικής.

Κτίριο του Μεσοπολέμου είναι και αυτό που σήμερα μοιράζονται το Λιμεναρχείο και το Τελωνείο του νησιού, αποτελώντας και αυτό κληρονομιά της περιόδου της Ιταλοκρατίας των Δωδεκανήσων.