Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και με τη συνδιοργάνωση του Δήμου και Επαρχείου Καρπάθου, πραγματοποιήθηκε στην Κάρπαθο, Ημερίδα ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης για την Άυλη Πολιτιστική κληρονομιά, το Σάββατο 20 Oκτωβρίου, στις 17:30, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Μία ημερίδα προβληματισμού, αλλά κυρίως έγκυρης ενημέρωσης και υπεύθυνης πληροφόρησης για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με το κεφαλαιακής σημασίας ζήτημα της διαφύλαξης της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς και συγκεκριμένα- αναφορικά με τη δική μας περιοχή- της ανάδειξης και διαφύλαξης του Καρπάθικου Γλεντιού.
Οι κεντρικοί ομιλητές κράτησαν πραγματικά αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού, αφού με σαφή τρόπο και εμπεριστατωμένη ανάλυση, αναφέρθηκαν:
Ο προϊστάμενος στο Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιάννης Δρίνης, με θέμα «Η Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και η εφαρμογή της στην Ελλάδα».
Εκ μέρους της Συντακτικής Επιτροπής:
• Η κα Παρασκευή Γ. Κανελλάτου, καλλιτεχνική διευθύντρια στο Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικού Τραγουδήματος, με θέμα «Το Καρπάθικο Γλέντι ως εθνομουσικολογική περίπτωση έρευνας»
• και η κα. Βασιλική Χρυσανθοπούλου, καθηγήτρια Κοινωνικής Λαογραφίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και Ελληνικού Πολιτισμού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο «Καρπάθικο Γλέντι ως στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς».
Να σημειωθεί ότι μέλη της Συντακτικής Επιτροπής για τη σύνταξη του Φακέλου για την ανάδειξη του Καρπάθικου Γλεντιού, ως Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι ο Καρπάθιος ερευνητής Λαογραφίας κ. Ηλίας Βασιλαράς και η εξ Ολύμπου εκπαιδευτικός, κα Μορφία Διακογεωργίου.
Στο χαιρετισμό του ο Έπαρχος Καρπάθου – Κάσου κ. Γιάννης Μηνατσής τόνισε μεταξύ άλλων:
«Διανύουμε μια περίοδο που όσο ποτέ άλλοτε, η Κάρπαθος, μας θέλει ενωμένους, ακριβώς για την ενίσχυση και τη διατήρηση της παράδοσης, των ηθών και των εθίμων και για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων της καθημερινότητας. Είμαι βέβαιος ότι μέσα από τα στοιχεία τα οποία θα κατατεθούν για την ένταξη του «ΚΑΡΠΑΘΙΚΟΥ ΚΑΘΙΣΤΟΥ ΓΛΕΝΤΙΟΥ» στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, θα αναδειχθούν με τον καλύτερο και αδιαμφισβήτητο τρόπο, όλα εκείνα τα στοιχεία και οι πτυχές που κάνουν το «Ολυμπίτικο γλέντι» ξεχωριστό χωρίς να αποκλείονται όμως οι υπόλοιπες κοινότητες του νησιού μας, οι οποίες έχουν κοινές ρίζες και καταβολές στα ήθη και έθιμά μας.
Ως Έπαρχος Καρπάθου και Κάσου και ως ένας άνθρωπος που έχει τη μεγάλη τύχη να μπορεί να μετέχει ενεργά στο καθιστό κοινοτικό γλέντι, κάνω έκκληση να ομονοήσουμε και να προσπαθήσουμε ενωμένοι να αναδείξουμε την πλούσια και αυθεντική μας παράδοση. Εξάλλου, η σημαντική προσπάθεια που γίνεται για την ένταξη του καθιστού μας κοινοτικού γλεντιού στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, απαιτεί σύμπνοια, ομαδικότητα, σοβαρότητα, τεκμηρίωση και όσο πιο μεγάλη πληθυσμιακή και γεωγραφική συμμετοχή».
Ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Ηλίας Ανδρ. Λάμπρος υπογράμμισε:
“Αναμφίβολα, η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO κομίζει μια νέα αντίληψη για την πολιτιστική κληρονομιά, καθώς πλέον το επίκεντρο της προσοχής στρέφεται στις πολιτισμικές εκφάνσεις που δεν έχουν απτή, υλική διάσταση. Έτσι, γίνεται σαφές ότι πίσω από τον καινούργιο αυτό όρο, τον όρο της άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς, αποκαλύπτεται ο πολιτισμός των απλών ανθρώπων, ο πολιτισμός της καθημερινότητας: εθιμικές επιτελέσεις, γνώσεις, πρακτικές, παραδόσεις που συχνά είναι πολύ βαθιά ριζωμένες στον χρόνο, καθορίζοντας όμως ακόμα και σήμερα τη συλλογική μας μνήμη και ταυτότητα, την ατομική και συλλογική μας αυτογνωσία.
Γιατί πολιτισμός δεν είναι μόνο τα μνημεία ή τα καλλιτεχνικά επιτεύγματα. Για όλους εμάς τους Καρπάθιους, ο πολιτισμός αποτελεί μια συνθήκη που περιγράφει το σύνολο της δραστηριότητάς μας. Κάθε εκδοχή της καθημερινότητας αποτελεί πτυχή πολιτισμού, μια ενέργεια που ορίζεται από έννοιες, ιδέες και αξίες.
Στην παγκόσμια κρίση που διανύουμε, σε μια εποχή με πολλές ανακατατάξεις και αξιακές και ακόμα περισσότερους κινδύνους είναι επιτακτικός ο αναστοχασμός για να επαναπροσδιορίσουμε τις κατευθύνσεις και τις προτεραιότητες της πολιτικής μας σε σχέση με τον πολιτισμό.
Ο προβληματισμός είναι γνωστό ότι είναι κοινός τόσο στην Ευρώπη όσο και σε ευρύτερο διεθνές επίπεδο για τον ρόλο του πολιτισμού στη διαμόρφωση των πολιτικών επιλογών του Αύριο.
Συνεπώς, Ημερίδες όπως η αποψινή, είναι απαραίτητες και επιτελούν σημαντικό ρόλο, αφού είναι μέρος της πολιτικής ευαισθητοποίησης του κοινού όσο αφορά ζητήματα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, και ό, τι σχετίζεται με τη Σύμβαση για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO) και την εφαρμογή της στην Ελλάδα.
Ως Δήμος, Στηρίζουμε εξαρχής τον προγραμματισμό των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ για την ανάδειξη και εγγραφή στο Εθνικό Ευρετήριο ως Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Καρπάθικου Γλεντιού.
Η συντακτική ομάδα ξεκίνησε τη διαδικασία σύνταξης του φακέλου του για την ένταξή του στο Ελληνικό Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το Νοέμβριο του 2017 και τον Απρίλιο του 2018 προεγκρίθηκε ως στοιχείο αϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς από το Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων. Οφείλουμε ως Καρπάθιοι, να σεβαστούμε το Γλέντι του νησιού μας, γιατί αποτελεί-από τη μία άκρη της Καρπάθου έως την άλλη, πραγματικά ένα άφθαρτο στοιχείο στο πέρασμα των χρόνων, που εμπεριέχει όλα τα επιμέρους χαρακτηριστικά της ζωής του Καρπάθιου.
Το Καρπάθικο Γλέντι είναι μία αναγκαιότητα για τον κάθε Καρπάθιο, όπου και αν αυτός βρίσκεται.
Τον συνδέει με την γενέτειρά του και ενώνει με έναν τρόπο μαγικό -στην κυριολεξία- τις γενιές που φεύγουν με τις γενιές που έρχονται.
Ας μην παραλείπουμε όμως και να μην αγνοούμε το γεγονός ότι το Καρπάθικο Γλέντι, αποτελεί ισχυρό αντίδοτο στο σύγχρονο φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης που αποβλέπει στις μαζικές κοινωνίες και στον εκμηδενισμό της πολυμορφίας του πολιτισμού.» .
Τα θερμά τους συγχαρητήρια εξέφρασαν ο Έπαρχος Καρπάθου- Κάσου και ο Δήμαρχος Καρπάθου στην ομάδα που συνέταξε τον εν λόγω φάκελο.
Η ημερίδα έκλεισε με ουσιαστική παρέμβαση του κοινού θέτοντας ερωτήματα στους ομιλητές και εκφράζοντας τη σύμφωνη άποψη για την ανάδειξη του Καρπάθικου Γλεντιού ως Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.