Η Κάρπαθος διαθέτει μέρη σπάνιας και άγριας ομορφιάς, οικισμούς εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής και ολοζώντανης παράδοσης, πλούτο ερειπίων από όλες τις εποχές της μακραίωνης ιστορίας της. Επισκεφτείτε την Κάρπαθο και ζήστε τη μοναδική εμπειρία να εξερευνήσετε ένα νησί που μοιάζει με ένα τεράστιο υπαίθριο αρχαιολογικό και λαογραφικό μουσείο!

Φυσικά τοπία  

Η διαδρομή που ακολουθεί κάποιος από τα Σπόα προς την Όλυμπο (ή Έλυμπο, όπως τη λένε οι ντόπιοι) μοιάζει σαν να κινείται πάνω στη ραχοκοκαλιά της Καρπάθου και υποβάλει στον επισκέπτη την άγρια ομορφιά του τοπίου πίσω από το βουνό Κιμαράς. Αριστερά, οι χωματόδρομοι οδηγούν στα αγροτικά μετόχια Αχαμάντια, Αργώνι, Πέι με τους φοβερούς γκρεμούς. Δεξιά, δύσκολοι χωματόδρομοι κατηφορίζουν προς τις βοτσαλωτές παραλίες Αγνόντια, Άγιος Μηνάς, Νάτης και Φορόκλι.

Γύρω από την Όλυμπο, γκρίζα βουνά με μυτερές κορυφές, στα οποία σκαρφαλώνουν ανεμόμυλοι. Το τοπίο σίγουρα θα σας μαγέψει!

Για υπέροχη, πανοραμική θέα, επισκεφθείτε το χωριό Όθος. Το Όθος συχνά χάνεται στα σύννεφα, καθώς είναι το ψηλότερο χωριό της Καρπάθου με 510 μέτρα υψόμετρο. Αυτό κάνει τα αμφιθεατρικά χτισμένα σπίτια του να απολαμβάνουν την καλύτερη πανοραμική θέα.

Αρχαιολογικοί Χώροι – Μνημεία

Στην είσοδο του λιμανιού είναι ο «Βούνος», ο βράχος ύψους 23 μέτρων, με λείψανα της αρχαίας ακρόπολης, ενώ στον κεντρικό δρόμο προς Απέρι, στη θέση «Άφωτη», υπάρχουν ερείπια (κάποιες κολόνες και λιθανάγλυφα) της αρχαίας Φωτεινής, παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 5ου-6ου αιώνα. Ευρήματα που αποκαλύφθηκαν αποδεικνύουν ότι ο Ναός χτίστηκε στη θέση του ιερού των Διοσκούρων.

Στη σπηλιά του Ποσειδώνα, στη θέση «Μύλοι», υπάρχει μνημειώδης λαξευτός τάφος ή ιερό που πιθανολογείται ότι ήταν της θεάς Αφροδίτης.

Στα 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από τα Πηγάδια, θα συναντήσετε την Αρκάσα, με το εντυπωσιακό τοπίο και τη μικρή χερσόνησο της ακρόπολης να απλώνεται μπροστά, ενώ πίσω υψώνονται βράχια.

Αξίζει να ανεβείτε μέχρι το Παλαιόκαστρο καθώς η θέα είναι εκπληκτική, ενώ θα δείτε λείψανα από την αρχαιότητα ως την Ενετοκρατία και την Τουρκοκρατία. Η περιοχή φαίνεται να κατοικείται ανελλιπώς από την Προϊστορική Εποχή, όπως μαρτυρούν τα μνημεία.

Στο γραφικό ψαροχώρι Φοινίκι, μόλις ένα χιλιόμετρο από την Αρκάσα, θα δείτε ένα μπρούτζινο καράβι αφιερωμένο στους ήρωες της Αντίστασης κατά των Γερμανών.

Στο παραθαλάσσιο χωριό Λευκός και συγκεκριμένα στο Σώκαστρο, σώζονται ερείπια βυζαντινής και μεσαιωνικής εποχής.

Στη Βωλάδα (δέκα χιλιόμετρα από τα Πηγάδια) θα βρείτε τα ερείπια τριών κάστρων χτισμένων σε τρεις διαφορετικές εποχές.

Τέλος, αξίζει να επισκεφτείτε:

  • τα νεοκλασικά μνημεία του Επαρχείου και του Τελωνείου
  • τον Τάφο του Διγενή στην περιοχή Λώρι – Απέρι
  • τα Ρωμαϊκά Υδραγωγεία στο Λευκό
  • τα αρχαία στην περιοχή γύρω από τον Άγιο Νικόλαο Σπόων

 Μουσεία

Στα Πηγάδια μπορείτε να δείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο. Αξίζει να επισκεφθείτε ακόμη το Λαογραφικό Μουσείο Μενετών, το Εκκλησιαστικό, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αρκάσας και το Λαογραφικό Μουσείο Όθου, που σκοπό έχουν να παρουσιάσουν στον επισκέπτη την ιστορική διαδρομή του τόπου και να προβάλουν τα ήθη και τις παραδόσεις του νησιού.

Εκκλησίες & Μονές

Το Απέρι, χτισμένο σε ύψος 320 μέτρων, υπήρξε η παλιά πρωτεύουσα του νησιού, ενώ αποτελεί την έδρα του Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου, τη μικρότερη έδρα Μητροπολίτη σε όλο τον ελλαδικό χώρο.

Σε απόσταση δύο χιλιομέτρων έξω από τα Πηγάδια, είναι η εκκλησία της Αγίας Κυριακής, χτισμένη σε βράχο και με υπέροχη θέα.

Χτισμένες πάνω σε λόφο είναι οι Μενετές με τα περιποιημένα σπίτια και την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, του 19ου αιώνα, που θεωρείται θαυματουργή. Στην ίδια περιοχή αξίζει να επισκεφτείτε και την εκκλησία του Αγίου Μάμμα.

Στην περιοχή της Αρκάσας, εκεί που σήμερα είναι χτισμένο το εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας, υπήρχε μια παλαιοχριστιανική βασιλική του 4ου-6ου αιώνα, λείψανα της οποίας σώζονται ακόμα. Η εκκλησία της Αγίας Αναστασίας είναι του 5ου αιώνα και διαθέτει θαυμάσια ψηφιδωτά.

Κάποιες ακόμα εκκλησίες που σίγουρα πρέπει να επισκεφθείτε είναι:

  • η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, του 16ου αιώνα, όπου το Δεκαπενταύγουστο γίνεται μεγάλο πανηγύρι στη χάρη της Θεοτόκου καθώς και η Παναγία Χρυσοβαλάντου, στην Όλυμπο αμφότερες.
  • η εκκλησία του Άγιου Γεώργιου στο Λευκό
  • η εκκλησία του Αγίου Λουκάς στην Άπελλα
  • η Παναγιά η Βρυσιανή στο Μεσοχώρι που πήρε το όνομά της από τις πηγές που αναβρύζουν κάτω από την εκκλησία.

Επίσης δύο χιλιόμετρα μετά το Απέρι, θα βρείτε τον οικισμό της Κυρά Παναγιάς με την ομώνυμη εκκλησία. Ένας θεόρατος βραχώδης τοίχος, τα βότσαλα και ο κατακόκκινος τρούλος της εκκλησίας της Κυρά Παναγιάς, συνθέτουν μία από τις πιο χαρακτηριστικές και προβεβλημένες εικόνες της Καρπάθου.

Τέλος, ονομαστά είναι τα μοναστήρια:

  • Μονή Αγίου Γεωργίου Βασσών
  • Άγιος Ιωάννης Σπόων (ερημικό ξωκλήσι χτισμένο μέσα σε σπηλιές με σταλακτίτες, παλαιοτέρα ήταν φρούριο με πολεμίστρες για προστασία από τους πειρατές)
  • Άγιος Νικόλαος Σπόων (αρχαίο μοναστήρι χτισμένο για να προστατεύει τους ναυτικούς)

Πηγή: www.travelplorer.gr